Συμβουλές Συντήρησης

Τα οχήματα με σύστημα αεριοκίνησης LPG/CNG, απαιτούν πιο επιμελή συντήρηση σε σχέση με εκείνα που κινούνται μόνο με βενζίνη. Επιπλέον, ο έλεγχος τους πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο προσωπικό.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

Μετά την τοποθέτηση συστήματος LPG/CNG, θα πρέπει να ακολουθούνται τα προγραμματισμένα service του κινητήρα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του οχήματος, καθώς και τα service του συστήματος υγραέριου ή φυσικού αερίου σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και του εγκαταστάτη του συστήματος LPG/CNG.

Απαραιτήτως θα πρέπει να ελέγχονται και να αλλάζουν στο προκαθορισμένο διάστημα τα εξής:

 • Μπουζί κινητήρα
 • Φίλτρο εισαγωγής αέρα
 • Σύστημα ανάφλεξης
 • Σύστημα ψύξεως κινητήρα

Δεν καθαρίζουμε τον κινητήρα με αντλίες υψηλής πίεσης νερού. Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ζημιά σε μέρη του συστήματος.

Δεν αφήνουμε άδειο το ρεζερβουάρ της βενζίνης. Για να προστατεύσουμε την αντλία βενζίνης καλό θα είναι να έχουμε πάντα πάνω από ¼ του δείκτη σε καύσιμο.

Αρκετά αυτοκίνητα, ειδικά τα περισσότερα ιαπωνικά, διαθέτουν ρυθμιζόμενες βαλβίδες. Σε αυτή την περίπτωση, ο έλεγχος και η ρύθμιση, θα πρέπει να γίνονται στη μέση της περιόδου που αναφέρει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Σε περίπτωση ελλιπούς ρύθμισης, ο κινητήρας κινδυνεύει να πάθει ζημιά.

Το σύστημα βαλβίδων του κινητήρα χρειάζεται έλεγχο αν διαπιστώσετε ότι:

 • Τα πρωινά, κυρίως με κρύο καιρό, το αυτοκίνητο παίρνει δύσκολα εμπρός
 • Πέφτει η ιπποδύναμη του αυτοκινήτου (φαίνεται αισθητά στις ανηφόρες)
 • Στο ρελαντί το αυτοκίνητο τρέμει αρκετά, το καταλαβαίνει κανείς στον λεβιέ ταχυτήτων.

Αντίθετα, αρκετά αυτοκίνητα, ειδικά τα περισσότερα ευρωπαϊκά, διαθέτουν υδραυλικές βαλβίδες που δεν χρειάζονται ρύθμιση. Οι βαλβίδες ρυθμίζονται μόνες τους (αυτορυθμιζόμενες).

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ LPG

Το πλέον νευραλγικό κομμάτι του service είναι ο έλεγχος της χαρτογράφησης του εγκεφάλου. Σε αυτή τη διαδικασία, ο μηχανικός ελέγχει τη λειτουργία του εγκεφάλου του kit, ώστε όλες οι ρυθμίσεις να είναι σύμφωνα με αυτές που ορίζει ο κατασκευαστής. Επειδή όλο το management του συστήματος γίνεται από το συγκεκριμένο εξάρτημα, συνίσταται ο έλεγχος του software του εγκεφάλου, να γίνεται πάντα από έμπειρο αδειοδοτημένο συνεργείο.  

ΚΥΚΛΩΜΑ & ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ ΝΕΡΟΥ-ΑΕΡΙΟΥ

Ο τακτικός έλεγχος του κυκλώματος και των σωληνώσεων νερού και αερίου του συστήματος LPG-CNG, σύμφωνα με τις οδηγίες του εγκαταστάτη του συστήματος, βοηθούν στην ασφαλή λειτουργία του κινητήρα καθώς και στην μέγιστη απόδοση του συστήματος.

Για λόγους ασφαλείας, επιβάλλεται ο έλεγχος αυτών κάθε 2 χρόνια, ενώ θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 5 χρόνια.

Επειδή για την τοποθέτηση συστήματος υγραερίου πραγματοποιείται παρέμβαση στο σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου και επειδή πολλοί εγκαταστάτες χρησιμοποιούν πλαστικούς αντί για μεταλλικούς συνδέσμους, επιβάλλεται να ελέγχετε τη στάθμη υγρού στο σύστημα ψύξης (παγουράκι). Σε περίπτωση που διαπιστώσετε αδικαιολόγητη πτώση στάθμης, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα, στην αντιπροσωπεία η σε έμπειρο εγκαταστάτη LPG/CNG και να ζητήσετε να αντικατασταθούν οι  πλαστικοί σύνδεσμοι  με τους αντίστοιχους μεταλλικούς .

ΜΠΕΚ ΨΕΚΑΣΜΟΥ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

Μπεκ τύπου ηλεκτροβαβλίδων

Τα μπεκ τύπου ηλεκτροβαλβίδων (πχ RAIL – VALTEK και άλλων εταιρειών) μετά την τοποθέτηση χρειάζονται συντήρηση (ρύθμιση, καθαρισμό, και αντικατάσταση εμβόλων και φλατζών) κάθε 30.000 χιλιόμετρα. Σε περίπτωση που δε γίνουν τα ανωτέρω,  ενδέχεται κάποιοι κύλινδροι του αυτοκινήτου να λειτουργούν με φτωχό μείγμα ή πλούσιο μείγμα ή ακόμη και να παρουσιαστεί αρρυθμία στον κινητήρα, με αποτέλεσμα αύξηση θερμοκρασιών και κατανάλωσης. Σε ακραίες περιπτώσεις, ενδέχεται να προκληθεί βλάβη στον κινητήρα.

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ LPG

Βάσει της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής νομοθεσίας, επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας  η αντικατάσταση της δεξαμενής του συστήματος LPG-CNG στα 10 χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής της.

Σε περίπτωση διαρροής αερίου:

 • Σβήνουμε άμεσα τον κινητήρα
 • Σβήνουμε τα τσιγάρα ενώ απενεργοποιούμε  και απομακρύνουμε από το αυτοκίνητο  οποιαδήποτε αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν σπίθα ή φλόγα.
 • Ανοίγουμε τις πόρτες για να αεριστεί ο χώρος.
 • Κλείνουμε τη μηχανική βαλβίδα παροχής του υγραερίου, η οποία βρίσκεται πάνω στην πολυβαλβίδα της δεξαμενής αερίου καυσίμου.
 • Επικοινωνούμε  άμεσα με το πλησιέστερο σημείο ελέγχου συστημάτων αερίων καυσίμων.

!Εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο στην περίπτωση service του LPG/CNG, αλλά όταν γενικότερα επισκέπτεστε κάποιον επαγγελματία τεχνικό, είναι να δίνετε τις σωστές πληροφορίες και να ενημερώνετε για οποιαδήποτε επισκευή έχετε κάνει. Κι αυτό γιατί ενώ μπορεί να νομίζετε ότι δεν έχει μεταβληθεί κάτι σημαντικό στην λειτουργία του kit LPG/CNG, η επισκευή αυτή μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του συστήματος. Επιπλέον, περιγράφοντας στον τεχνικό σας, οτιδήποτε θεωρείτε περίεργο σε σχέση με την συμπεριφορά του συστήματος, τον βοηθάτε να εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος και να το επιδιορθώσει.

Κλείστε Ραντεβού!

Είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε τα πάντα πιο απλά, ακόμα και το ραντεβού για το επόμενο service του αυτοκινήτου σας.

Συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε παρακάτω και κλείστε σήμερα κιόλας το επόμενο ραντεβού σας, εύκολα και γρήγορα!

Κλείστε Ραντεβού

Προγράμματα Service

Μόνο η Νο1 εταιρεία υγραεριοκίνησης θα µπορούσε να προσφέρει εξειδικευµένη φροντίδα σε οχήµατα µε συστήµατα LPG & CNG κάθε τύπου ή µάρκας. Με τις πιο συγχρονες εγκαταστάσεις και το πλέον έµπειρο προσωπικό , το  νέο εξειδικευµένο τµήµα της Autogas Tsopelogianni είναι εδώ για να φροντίσει εσάς και το αυτοκίνητό σας!

Περισσότερα

aposyrsiBannerAfter

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

mapMetamorfosi

Μεταμόρφωση

Tsopelogianni After Sales Service

Λεωφ. Τατοϊου 89,
Τηλ: 210 2835840
Fax: 211 1838459

mapElliniko

Ελληνικό

Tsopelogianni After Sales Service

Έναντι Μετρό Ελληνικού
Λεωφ. Βουλιαγμένης 70,
Τηλ/Fax: 210 9626633


mapAgia

Αγία Παρασκευή

Tsopelogianni After Sales Service

Πλησίον Πλ. Αγίας Παρασκευής
Λεωφ. Μεσογείων 409,
Τηλ/Fax: 210 6012839


Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων
Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00-17:00

Πολιτική απορρήτου και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα